1. Gıda İntolerans testini kimler yaptırabilir?
Herkes yaptırabilir. Hamilelik ve emzirme dönemi , 2 yaşın altındaki çocuklarda test sonucuna göre kısıtlamaya gidilmesi doktor kontrolünde olmalıdır. Steroid ve immünosupresan (bağışıklık sistemini baskılayan) ilaçları kullanıyorsanız test sonucunuz etkilenebilir bir uzmana danışmalısınız.
2. Herkesin bir besine karşı intoleransı var mıdır?
Besin intolreansının görülme sıklığı oldukça yaygındır (çocuklar ve yetişkinlerde). 2006 yılında yayınlanmış Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization-WHO) raporuna göre yaklaşık olarak her 2 kişiden 1’inde besin intoleransı görülmektedir.
3. İntoleransım olan besinleri hayatım boyunca tüketmeyecek miyim?
Uzmanlar gıdalara karşı gösterdiğiniz hassasiyet derecesine göre en fazla 1 yıla kadar bu besinleri diyetinizden çıkarmanızı öneriyor. Bu süreçte şikayetleriniz azalabilir veya tamamen geçebilir. 6 ay sonra testi tekrarlayarak intoleransın devamlılığını anlayabilirsiniz. Tekrarlanan test sonucuna göre diyetinizden çıkardığınız besinle yavaş yavaş tekrar tanışabilirsiniz.
4. Sürekli bir doktor/ uzman kontrolünde olmam gerekiyor mu?
Alertfood testinizin sonucu ile birlikte diyetisyen danışmanlığı alacaksınız. Eğer doktor veya uzman kontrolünde değilseniz uzmanımızın önerileri doğrultusunda ilerlemeniz yeterli olacaktır.
5. Toleransım olan tüm besinleri aynı anda mı hayatımdan çıkarmalıyım?
Alertfood testinizin sonucunda besinlere karşı gösterdiğiniz hassasiyet derecesine göre bazı besinleri azaltmanız bazı besinleri belirli bir süre tamamen diyetinizden çıkarmanız gerekebilir. Test sonucunuzla beraber gelecek olan uzmanımızın raporunda eliminasyon süreleri ve beslenme tavsiyerleri yer alacaktır.
6. Bu testi tekrarlamam gerekiyor mu?
Diyetinizden çıkarmanız veya azaltmanız gereken besinlerin hassasiyetinin 6 ay sonunda devam edip etmediğini, diyet kısıtlaması yapmış olmanın yararlı olup olmadığını görmek amacıyla 6 ay sonra testinizi tekrarlamanızı öneriyoruz.
7. Toleransım olan besinleri tüketmediğim zaman vitaminsizlik yaşar mıyım?
Besin intoleransı testi sonuçlarına göre yapılması önerilen diyet kısıtlamaları kimi kişilerde bazı besin öğelerinin eksikliğine yol açabilir. Bu sebeple Alertfood testi sonucuyla beraber alacağınız uzman danışmanlığı çok önemlidir. Uzmanımızın tavsiyesiyle kısıtlamalar süresince nasıl yeterli ve dengeli besleneceğinizin önerileri vitamin eksikliği riskini engelleyecektir.
8. En sevdiğim besinlere karşı toleransım çıktı. Normal mi?
Normal. Genellikle hassasiyet gösteren besinler favori yiyeceklerdir.
9. Sürekli olarak karın ağrısı şişlik ve hazımsızlık problemi yaşıyorum. Bu intoleransım var demek mi oluyor?
Gıda İntoleransının semptomları arasında karın ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık problemleri de bulunmaktadır. Öncelikle Alertfood testini yaptırmalısınız. Testinizin sonucunda belirlenen besinleri öneriler doğrultusun da kısıtlamanız gerekiyor. Bu süreç sonunda şikayetleriniz de azalma olup olmadığını gözlemlemelisiniz.
10. Gıda İntoleransı sonradan oluşabilir mi? Doğuştan mıdır?
Gıda İntoleransı sonradan oluşan ters besin reaksiyonudur. Araştırmalar besin intoleransının gelişiminde bağırsak bariyer hassasiyetinin çok önemli bir rolü olduğunu göstermiştir. Bkz. Gıda İntolerans nasıl oluşur?
11. Çileğe karşı alerjim var ama test sonucum da reaksiyonum olmadığı görülüyor. Sonuçlarımda bir yanlışlık mı var?
Hayır. Çünkü Gıda İntoleransı bilinen klasik “alerji” değildir.
Gıda İntoleransın da (IgG antikoru incelenir) bir tersine gıda reaksiyonu olmasına karşın, Tip 1 (klasik alerji) alerjiden (IgE antikoru incelenir) farklıdır. Bu sebeple daha önceden Tip 1 alerjik reaksiyon gösterdiğiniz bir besini sonucunuz ne olursa olsun tüketmemelisiniz.
12. Çocuklarımın da gıda intoleransı olabilir mi?
Olabilir. Yapılan testler sonucunda 2 yaşının üzerindeki tüm bireylerde besin intoleransının yaygın olduğu görülmektedir. Fakat büyüme ve gelişme çağındaki çocukların diyetlerinde bir diyetisyen veya doktor tavsiyesi (kontrolü) olmadan kısıtlama yapmamalısınız.
13. Uzun süredir diyet yapmama rağmen kilo veremiyorum Doktor kontrollerim de normal. Bu besin intoleransı ile ilişkili olabilir mi?
Gıda İntoleranssının semptomları arasında kilo problemleri de görülmektedir. Öncelikle Alertfood testini yaptırmalısınız. Testinizin sonucunda belirlenen besinleri öneriler doğrultusunda kısıtlamanız gerekir. Bu süreç sonunda şikayetiniz de azalma olup olmadığını gözlemlemelisiniz.
14. Bir süredir tedavi olamadığım baş ağrılarım var? Besin intoleransı testi benim için bir çözüm olabilir mi?
Olabilir. Gıda İntoleransının semptomları arasında baş ağrısı, migren problemleri de görülmektedir. Öncelikle Alertfood testini yaptırmalısınız. Testinizin sonucunda belirlenen besinleri öneriler doğrultusunda kısıtlamanız gerekiyor. Bu süreç sonunda şikayetziniz de azalma olup olmadığını gözlemlemelisiniz.
15. Tüketmediğim besinlere karşı intoleransım çıkar mı?
Çıkabilir. Bahsettiğiniz besinleri direk olarak tüketmiyor olsanız bile hazır gıdalar içerisinde yer alabilir bundan dolayı farkına varmadan dolaylı yollardan tüketiyor olabilirsiniz. Bu tip durumlar tüketmediğiniz besinlere karşı hassasiyet oluşturmanıza sebep olabilir.
16. Testimin sonucunu bir uzmana göstermem gerekiyor mu?
Alertfood testinizin sonucu ile birlikte bir Uzman Diyetiysen danışmanlığı alacaksınız. Diyetinize uzmanımızın önerileri doğrultusunda devam edebilirsiniz.